Ytbehandlingar

Samtliga produkter erbjuds i fyra olika varianter: Obehandlad, behandling med järnvitriol, tryckimpregnering och täckmålning.

Obehandlad

Obehandlat trä är alltid det billigaste alternativet. Det passar utmärkt för den som själv vill olja, lasera eller måla sin produkt. Trä som förblir obehandlat får med tiden en vacker silvergrå färg, och obehandlade produkter som kan vinterförvaras i garage, förråd eller liknande håller många år.

Behandling med järnvitriol

Nederst en ny, obehandlad bräda. I mitten andra halvan av samma bräda en vecka efter behandling med järnvitriol. Överst en äldre, järnvitriolad bräda.

När trä behandlas med järnvitriol påskyndas den process som ger träet det väderbitna, silvergrå uttrycket som så många uppskattar. Behandlingen ger dock inget extra skydd mot fukt, och därför brukar man ibland rekommendera efterbehandling med en opigmenterad olja. Risken är då dock att träet mörknar mer än önskat. Trä som inte står i markkontakt året runt håller dock längre än många tror, och extra fuktskydd är inte alltid nödvändigt.

Tryckimpregnering

Tryckimpregnerat trä är det tåligaste alternativet, och tryckimpregnerade produkter kan med fördel stå utomhus året om. Nybehandlat trä har ofta en lätt grönaktig ton, men med tiden blir även detta trä vackert silvergrått.

Täckmålning

Alternativet täckmålning kräver mycket arbete, och är därför också det dyraste alternativet. Alla täckmålade produkter från Hemmasnickrat.se behandlas först med inträngande grundolja på ändträ och andra utsatta partier, därefter med grundfärg och till sist får produkten två strykningar med täckfärg. Alla produkter erbjuds i kulören svart, men går också att mot pristillägg få i valfri NCS-kulör.